VÅR GRUNDIDEOLOGI

Vårt mål med uppfödning är att få mentalt och fysiskt friska hundar, så nära ras-idealet som möjligt. Det viktigaste är att valparna ska komma till familjer som sätter stort värde vid sundhet för hunden och som tränar både dess hjärta och hjärna. Våra önskemål är att köparen skall gå minst en grundläggande lydnadskurs med valpen. Att den ej säljs vidare till annan ägare utan vår medverkan. Köparen måste också godta kravet att höftledsröntga hunden. Vi vill också ha möjlighet att besöka valpen för att utröna dess utveckling. Vid besöket hos oss innan försäljning går vi gemensamt igenom vad vi anser är viktigt för att vi ska kunna sälja en valp. Bland annat kräver vi att man har sin hund försäkrad.
 

VARFÖR HETER VI WENANDERS?

När vi skulle gifta oss 1991 tyckte Dan att vi skulle ta hans efternamn. Då jag tyckte att mitt var snyggt, ovanligt och dessutom är för jämlikhet så ville jag inte det. Både han och några av vår släkt samt gammaldags vänner började tjata för att tradition är viktigt. Nåja vi kom så småningom på en gemensam lösning. Båda skulle byta till efternamnet Wenander! Wen efter mig och Ander efter Dan. När vi skulle skriva in namnet på hindersprövningen blev vi så fulla i skratt. Prästen vi skulle prata med hade nämligen ett pipskägg som en kopia på en get! Vi hade mycket svårt att hålla vår munterhet för oss själva och då vi var på det goda humöret kom vi på att det var ju ok att ha olika efternamn. När vi hade fått vår första kull valpar och tänkte starta kennel började vi diskutera olika namn på den. Då kom vi att tänka på namndiskussionen inför giftermålet varför valet av kennelnamn inte blev så svårt.
 
 
SÅ HÄR SER EN DEL AV VÅR INFORMATION TILL VALPKÖPARE UT
 

MAT

Valpen är nu van att äta valpfoder som är ett helfoder. Dvs. inga extra tillägg av vitaminer eller kalk skall ges. Valpen äter nu tre till fyra gånger om dagen och får ca 1,5 -2dl torrt foder per gång. Vid tidigast sex månaders ålder kan ni gå över till två gånger per dag. Mängden foder får anpassas efter valpens hull, men ungefär 4 - 6 dl per dag är vanligt för en vuxen hund. Du lagar till fodret genom att ta 2 delar foder uppblött i 1 del hett vatten (låt stå och svälla ca 10 minuter). Häll gärna filmjölk över minst en gång per dag (första veckorna kan den ha behov av 1 dl filmjölk eller välling på kvällen). Detta är helt tillräckligt för en hund men så småningom kan den få lite foder utbytt av; ris, pasta, mosad potatis, kött, grönsaker, äggula och liknade produkter. Aldrig lök eller kryddad mat. Fräscht vatten skall alltid finnas tillgängligt.
 

VACCINATIONER

Valpen har fått sin första parvospruta och ska ha den andra en månad efter ni hämtat den. Då ska den även vaccineras mot valpsjuka samt HCC – smittsam leverinflamation och gärna kennelhosta. Be veterinären om ett utlåtande om er hund vid varje besök. I fortsättningen ska du vaccinera den vartannat år. Spara alltid veterinärvårdskvitton och se till att få vaccinationer instämplat på valpens handlingar.

 
 

AVMASKNING

Din valp är nyligen avmaskad men när du haft valpen hemma ett par månad bör du åter avmaska den. Flera sorter som t ex. Axilur eller Flubenol (mer välsmakande) finns receptfritt på apoteket. Detta bör du göra minst en gång per år.

 

HÖFTLEDSRÖNTGEN

När hunden är mellan 12 upp till 18 månader gammal skall du höftledsröntga den. Welsh springer spaniels kan ha defekt höftled. Med ett mindre fel kan du använda din hund aktivt men ej avla eller träna hårt. Valpens föräldrar har ej fel på höfterna.

 

ÖGONLYSNING

När din hund är 2 och 5 år gammal bör du ögonlysa den. Welshen har mycket få ögonsjukdomar och för att den i framtiden skall förbli så, är det viktigt att ögonlysa de som ev. ska gå i avel.

 
VÅRD
 
 

Varje dag bör ni kontrollera hundens tassar, päls, öron, ögon och bakdel. Sommartid kan den gott få bada men se till att den blir torr framförallt i och bakom öronen och tassarna. Är den fuktig länge kan den lätt få vatteneksem. Duscha gärna igenom tassarna när den är smutsig efter promenad men schamponera den bara några gånger per år (och skölj ur noga!).

Ca var fjortonde dag bör ni klippa klorna. Vänj hunden vid att den sitter hos er och ta lite i taget - ge inte upp! Den kanske inte alltid vill som ni.. Passa på att rengöra öronen efteråt - det brukar kännas skönt. Pälsen bör borstas minst en gång i veckan och trimmas och klippas några gånger per år. Till utställning är du förståss mer noggrann. Tandsten kan skrapas bort men det är bra om hunden får märgben eller liknande så skrapar den själv det värsta!
 

MOTION

De första månaderna skall du inte motionera hunden. Det räcker med en kort sträcka till och från rastplatsen. Den bör heller inte träffa andra hundar än de du är säker på är snälla, rena och vaccinerade, innan du vaccinerat den. Mycket vila, mys och lite bus inne samt ännu mindre ute i början gäller! Låt valpen sova ifred där den ligger och var i övrigt "som vanlig" hemma. Ta inte för mycket hänsyn till valpen t.ex. dammsug och bli inte uppskärrad och ömka inte hunden om den rycker till om du tappar ett grytlock!
Se under "övrigt" angående skotträdsla.

 
FARA!
 
 
Kontrollera att det inte finns något farligt som valpen kan bita i eller göra sig illa på där den är. Om den har en tendens att bita på el-sladdar (även utan el) så måste den lära sig att det är förbjudet. Stryk på lite olja och pudra med vitpeppar - det kan gå.. Om hunden skulle bli skadad, påkörd eller liknande så sätt alltid på den kopplet omedelbart. En hund är rätt seg och kan rusa iväg vid chock efter att ha varit medvetslös. ring/åk till veterinär direkt!
 
WELSH SPRINGER SPANIEL KLUBBEN - WSSK är klubben för dig. De anordnar utställningar, klubbmästerskap i lydnad, agility, jakt, eftersök m.m. I mitten på augusti varje år anordnas CLUB SHOW !
Även Spaniel och retrieverklubben, SSRK kan vara av intresse för dig som vill arbeta och tävla aktivt med hunden samt för dig som jakttränar din hund.
Gå gärna med i en brukshundklubb för att komma igång.
 

 

TIPS

  • Sätt några tydliga gränser för vad hunden får göra och håll fast vid dem.
  • Tänk på att hunden behöver aktiveras både mentalt och fysiskt. Så småningom kommer ni underfund med vad ni kan göra för roligt "arbete" ihop - jaktträning är ett utmärkt exempel på aktivitet, även för den som inte är jägare! En aktiv welsh är glad och harmonisk welsh!